Aanpakken voor aanstaande vaders

Stop!! Ken je (of ben je) een man die
binnenkort een kind krijgt? Lees dit!!

Er zijn natuurlijk veel verschillende aanpakken voor aanstaande vaders, in dit artikel bespreken we er een paar en er is natuurlijk het boek “Aanpakken voor aanstaande vaders” van David Borman. Klik hier als je op zoek bent naar het boek.

3 Aanpakken voor aanstaande vaders

Hieronder bespreken we 3 verschillende aanpakken voor aanstaande vaders om hun vader rol invulling te geven. Deze aanpakken zijn niet wetenschappelijk samengesteld, maar puur uit kennis & ervaring.

1. De opvoeder

De meest typische rol voor de vader is de opvoeder, een rol die vaak samen met de moeder vervuld wordt. Het betreft hier de klassieke rol van de vader die de kinderen leert wat wel/niet mag. Van oudsher is deze rol de meest gehanteerde, je ziet dan ook dat alle kinderen baat hebben bij een goede opvoeding. Logisch.

Toch zien we in de praktijk regelmatig dat vaders niet altijd deze aanpak kiezen en het opvoeden meer aan de moeder overlaten. Eén van de belangrijkste overwegingen is dan dat het zelfvertrouwen bij deze mannen mist en je ziet dan ook dat de vrouw vaak een overheersende rol heeft. Als man is het goed om overwicht te hebben in zulke situaties maar niet elke man kan dat aan.

2. Het rolmodel

Een andere, minder gehanteerde rol is die van rolmodel. Vaak is de vader dan minder betrokken, vaak doordat hij veelal weg is voor werk. Maar hierdoor krijgt hij ook een belangrijkere rol als hij er wel is. Niet elke man kan deze rol aan. Authentieke en charismatische mannen passen een aanpak van rolmodel wel.

3. De vrije geest

Een totaal andere aanpak is die van vrije geest. Laat je kinderen gewoon zelf leren en op hun bek gaan. Ze komen er dan wel achter wat werkt of wat niet. Kinderen van de vrije geest, die zelf vaak kunstenaar of een ander artistiek beroep heeft, gaan vaak naar de vrije school. Ook een mooie aanpak voor aanstaande vaders, die veel brengt aan de kinderen.

Conclusie: aanpakken voor aanstaande vaders

Je ziet dat er veel mogelijk, en dit zijn slechts 3 typen aanpakken. Er zijn nog veel meer te bedenken.

Wat goed is om te onthouden is dat er geen goed of fout is. Elke aanpak is uniek, en iedereen doet het op zijn eigen manier. Wel is het vaak goed om een bepaalde pedagogische aanpak in het achterhoofd te houden, want je wilt natuurlijk dat het kind een zo goed mogelijke toekomst tegemoet gaat met veel vriendjes en vriendinnetjes.

Op zoek naar informatie over betrokken vaderschap?