Aanstaand vaderschap: alles wat je weten moet als je vader wordt

Want de eerste vraag is: wanneer ben je eigenlijk vader? Als je kind geboren is of al tijdens de zwangerschap? En waar moet je opletten als je vader wordt? Wat moet je weten en regelen?

In dit artikel leggen we jou als aanstaande vader alles haarfijn uit.

Wanneer ben je vader?

Hoewel je pas echt vader bent als je kind geboren is, starten je verantwoordelijkheden al op het moment dat je partner zwanger is. Want je wilt natuurlijk mee naar de eerste echo, toch?

“Het gevoel wat ik kreeg bij het zien van de eerste echo was onbeschrijflijk”

Pieter H.

Maar ook de afspraken daarna zijn belangrijk: de 20-weken echo is zelfs een bepalend moment. En in de maanden die daarop volgen moet er van alles gebeuren: de babykamer moet in orde gemaakt worden, er moeten allerlei spullen gekocht worden en als kersverse vader wil je toch goed voor de dag komen dus wat kennis opdoen is ook niet verkeerd.

Wat kun je verwachten als aanstaand vader?

Er zal, zeker in het begin, erg veel op je af komen. Er gaat letterlijk een nieuwe wereld voor je open: die van rompertjes, hydrofiele doeken, kinderwagens, boxen en ledikantjes. Vaak nadat de 20 weken echo goed is, kan de actie beginnen: je mag los met dingen kopen. En er moet nogal wat aangeschaft worden.

Lees: Wat moet je allemaal kopen voor een baby?

Maar het begint dus al bij de eerste echo. Je partner zal het erg op prijs stellen als jij mee gaat. Wanneer dan ook. Hoe dan ook. Eén van de eerste dingen die jij als kersverse bijna papa moet weten is: tijdens de zwangerschap sta jij niet meer centraal. Je staat in dienst van je partner. Je gaat géén ruzie maken en niet overal tegenin. Wat het gaat zeker gebeuren dat je partner last gaat krijgen van hormonen. Daar kan zij ook niets aan doen. Het is allemaal al lastig genoeg dus een partner die overal maar tegenin gaat kan ze op zulke momenten niet gebruiken. Je gedraagt je dus voorbeeldig. Je slikt alles in wat je wilt zeggen en zegt alleen maar: “je hebt gelijk, schat”. Geloof me: ze zal je dankbaar zijn!

Naast de gebruikelijke momenten bij de verloskundige, die steeds vaker zullen plaatsvinden naarmate de zwangerschap vordert, zal ze jullie ook vragen of jullie een zwangerschapscursus willen gaan doen. Er zijn tegenwoordige talloze cursussen te volgen, zowel voor jullie beide als voor de man of vrouw alleen. Probeer ze peilen wat je partner wilt en ga daarin mee en ik kan je aanraden: volg ook een (korte) cursus als man. Puur om even een andere kant te horen, want de meeste cursussen focussen zich volledig op de vrouw. Waarbij de rol van de man onderbelicht wordt. Terwijl jij, als man, toch zeker een paar dingen kunt doen en het is sowieso handig om bepaalde kennis te hebben, toch?

Verras je partner met de kennis die jij op hebt gedaan, ze zal versteld staan en trots op je zijn!

Pak je rol als vader

Dit klinkt natuurlijk heel makkelijk, want papa worden is een rollercoaster van emoties (liefde, blijdschap, angst en vermoeidheid: alles komt voorbij). Probeer zoveel mogelijk betrokken te zijn: ga mee naar de verloskundige, lees boeken, vraag je partner regelmatig hoe het met haar gaat en of je iets voor haar kan doen, verras haar met leuke cadeautjes en wees daadkrachtig. Pak die rol als vader. Neem initiatief en laat het niet allemaal afhangen van je partner. Zij heeft het al zwaar genoeg met haar gigantische buik, veranderende lichaam en na de bevallig natuurlijk haar herstel. Dus pak die rol. Zoek de beste kinderwagen uit, de meest geurloze luieremmer en het zachtste matrasje voor in het ledikant. Je wilt toch alleen het beste voor je kind?

Lees ons artikel: 50 manieren om je partner te verrassen als (aanstaande) vader

Voorbereiding en kennis opdoen als aanstaande vader

Er zijn diverse manieren om je als aanstaande vader voor te bereiden op het vaderschap, de één leest graag een boek en de ander is in zijn nopjes met een uitgebreide cursus. Dat kan met of zonder partner zijn. Offline en online. Er is tegenwoordig steeds meer keuze. Er zijn zelfs bijeenkomsten voor ‘daddy’s-to-be’ onder het genot van een biertje. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van populaire boeken, cursussen en andere handige bronnen.

Boeken over aanstaand vaderschap

Kluun - Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! - Aanstaand vaderschap

De meeste mannen beginnen met het lezen van één of meerdere boeken, vaak gekregen van partner of familie of vrienden. Zo is het boek van Kluun erg populair om te geven/ontvangen: Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt en het boek van Neil Sinclair: Commandopapa.

Nog een aantal veel verkochte boeken voor aanstaande vaders zijn:

  • Babymanagement voor Mannen
  • Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen
  • Vader op komst
  • F*ck it list voor papa’s
  • Aanpakken voor aanstaande papa’s
  • Tuurlijk schatje
  • Zo doe je dat
  • Maar je krijgt er wel heel veel voor terug

Cursussen over aanstaand vaderschap

Naast een mooie selectie aan boeken, zijn er natuurlijk ook talloze cursussen te volgen. Samen met partner of alleen voor de vaders. Hieronder volgt een overzicht van de cursussen gericht op vaders:

  • Welcome to Mankind

Blogs

Nadat jij uitgelezen en uitgeleerd bent met de voorgaande selectie boeken en cursussen, kun je ook nog op de hoogte blijven door het volgen van deze blogs. Deze zijn meer gericht op de actualiteit, maar bevatten ook persoonlijke verhalen, tips & tricks en natuurlijk leuke verhalen voor aanstaande vaders:

  • Toevoegen

Conclusie over Aanstaand Vaderschap

Het is fantastisch, maar ook een rollercoaster aan emoties. Tranen zullen over je wangen biggelen als je eenmaal je kleine vasthoudt. Het is prachtig, maar de weg ernaartoe is ook een interessante. Er zullen veel nieuwe dingen op je af komen, maar geloof ons: dat is 100% de moeite waard.

Gefeliciteerd, jij wordt binnenkort vader! Geniet ervan!